redakcja@terazgorlice.pl

Sprawozdanie ze zbiórki dla Karolka Tumidajewicza. Zebrano ponad 106 tys. złotych

Fundacja Na Rzecz Wspierania Osób Niepełnosprawnych „Wyjdź z Domu” pragnie bardzo serdecznie podziękować mieszkańcom Gorlic i całego powiatu gorlickiego za wsparcie udzielone na rzecz Karolka Tumidajewicza.

karol111Karolek w tym momencie oczekuje na operację serduszka, ratującą jego życie, która nie mogła by się odbyć bez Państwa wsparcia. Dzięki Państwa pomocy, w okresie od czerwca do końca grudnia 2015roku udało nam się zebrać środki w wysokości 106 431,48 zł. W ramach tej kwoty 79 900,48 zł to środki zebrane podczas przeróżnych akcji i zbiórek organizowanych w ramach zbiórki publicznej nr. 2015/2546/OR pod nazwą: pomóżmy chorym dzieciom i dorosłym. Pozostałe 26 531,00 zł to środki wpłacone na rachunek bankowy fundacji przez ponad 50 darczyńców prywatnych, firm i instytucji z całego kraju.

Z zebranych środków 105 907,53 zł przeznaczonych zostało na bezpośrednią pomoc Karolkowi (zabieg cewnikowania serduszka, transport medyczny do kliniki w Niemczech oraz operacja). Pozostałe 204,19 zł to koszty przelewów walutowych. Do końca 2015 roku, już po przekazaniu środków na operację Karolka, na rachunek fundacji wpłynęło jeszcze 319,76 zł. Kwota ta zostanie w pierwszej kolejności przeznaczona na leczenie Karolka po pozytywnym przebiegu operacji w Niemczech, lub na pomoc dla innego potrzebującego dziecka. O przekazaniu tych środków Państwa poinformujemy.

Warto również zaznaczyć, że środki na rzecz Karolka Tumidajewicza zbierane były również przy pomocy innych organizacji pozarządowych na terenie całego kraju w tym fundacje: Siepomaga, Cor Infantis i Serce Dziecka.

Nie sposób jest wymienić wszystkich darczyńców, instytucje publiczne i prywatne, oraz media, które zaangażowały się w tą akcję. Wszystkim bardzo serdecznie dziękujemy w imieniu swoim, rodziców i rodziny Karolka.

Na koniec pragniemy bardzo serdecznie podziękować całej redakcji Gazety Gorlickiej, która stała się praktycznym centrum dowodzenia, biurem i bazą akcji. Bez fantastycznego i bezinteresownego zaangażowania naszych redaktorów oraz ich pełnego serca oddania, tak spektakularny wynik zbiórki byłby niemożliwy. Agnieszko, Halino, Barbaro, Doroto, Marku i Leszku – DZIĘKUJEMY!!!

Agnieszka Pyzik
Prezes Fundacji „Wyjdź z Domu”

O autorze