redakcja@terazgorlice.pl

Krystyna Kusiak i Konrad Kędra z Kobylanki zaprezentowali w Krakowie kuchnię śródziemnomorską

Na dwa dni budynek Zespołu Szkół Specjalnych nr 14 w Krakowie zapełnił się gośćmi ze szkól specjalnych z Małopolski i zagranicy. Po raz XIV w szkole zorganizowano konkurs cukierniczo – kucharski o Puchar Izby Rzemiosła i Przedsiębiorczości. Współorganizatorem konkursów jest Stowarzyszenie Kucharzy i Cukierników polskich. Honorowy patronat nad coroczną imprezą sprawuje Prezydent Miasta Krakowa oraz Małopolski Kurator Oświaty.

SOSW Kobylanka

W tym roku do konkursu zgłoszono 16 dwuosobowych grup. Jedną z nich byli uczniowie ze Specjalnego Ośrodka Szkolno – Wychowawczego z Kobylanki: Krystyna KusiakKonrad Kędra. Tematem tegorocznego konkursu była kuchnia śródziemnomorska. Uczniowie przygotowywali menu składające się z pięciu porcji zakąski i pięciu porcji dania głównego.

Jurorzy oceniali pracę uczniów pod kątem organizacji, przestrzegania zasad bhp, technologii produkcji, jakości i estetyki, oraz prezentacji potrawy. Naszemu zespołowi zabrakło dwóch punktów, aby powtórzyć swój sukces z przed dwóch lat, ale mimo to czuli się wyróżnieni, gdyż byli jedynymi przedstawicielami Szkoły Przysposabiającej do Pracy, pozostali uczestnicy to uczniowie szkół zawodowych.

Udział w konkursie umożliwił integrację wychowankom, dzielenie się wiedzą, doświadczeniem, jak również pozwalał na konfrontację umiejętności. Oprócz nagród, dyplomów które uczniowie otrzymali ich zmagania i sukcesy opisywane są w „Gazecie Wyborczej”, „Głosie Nowej Huty”, „Dzienniku Polskim” oraz w prasie branżowej: „Przeglądzie Piekarsko – Cukierniczym” oraz „Przeglądzie Gastronomicznym”.

W trakcie konkursu organizowane są pokazy wykonywane przez mistrzów sztuki kulinarnej, członków Stowarzyszenia Kucharzy i Cukierników Polskich z Krakowa. Uczniowie uczestniczą w wycieczkach, poznają historie, tradycje i zwyczaje miasta Krakowa. Uczniów do konkursu przygotowała Maria Ludwin.

Skomentuj

Pin It on Pinterest