redakcja@terazgorlice.pl

Przepis na najlepszy opiekacz. Modele dla zabieganych i dla miłośników leniwych śniadań

Idealne śniadanie, oprócz tego, by było pożywne i pyszne, powinno być też szybkie w przygotowaniu. Wie o tym każdy zabiegany rodzic, student spieszący się na zajęcia i pracownik, który ma przeciętnie 10 minut na wyczarowanie posiłku przed wyjściem. Wtedy niezbędnym pomocnikiem w kuchni staje się opiekacz do kanapek. Jeśli jeszcze go nie masz – rozejrzyj się za modelem dla siebie. Jaki będzie najlepszy opiekacz dla Ciebie? Porównujemy modele ze wszystkich półek cenowych.

Jak wybrać opiekacz do kanapek?

W wyborze najlepszego opiekacza najważniejsze będą Twoje preferencje. Opiekacze możemy podzielić na te:

  • klasyczne, bez wymiennych płyt – zrobisz w nich standardowe tosty. Zazwyczaj mieszczą dwie (kwadratowe) lub cztery (trójkątne) kanapki,
  • z wymiennymi płytami – płytki można wyciągać. Oprócz tostów w urządzeniu przygotujesz gofry czy zgrillujesz kanapki lub warzywa na płycie grillowej.

 

Cały przekrój opiekaczy do kanapek znajdziesz tutaj: https://www.neo24.pl/maleagd/dokuchni/opiekacze.html.

Na co jeszcze zwrócić uwagę przed zakupem opiekacza?

Moc urządzenia

To jeden z podstawowych parametrów, o którym powinieneś poszukać informacji w opisie produktu. Od mocy opiekacza zależy czas, w jakim Twoje kanapki będą gotowe. Oczywiście im większa moc, tym krótszy czas oczekiwania na sandwiche. Producenci najczęściej oferują modele z mocą od 600 do 1300W. Moc około 700-800W w domowych warunkach będzie jak najbardziej wystarczająca.

Typ powłoki

Nie lekceważ tego elementu opiekacza. To, jaką powłoką zostały pokryte płyty urządzenia, wpływa zarówno na komfort korzystania z opiekacza, smak samych potraw, ale też nasze zdrowie. Najbezpieczniejsze będą powłoki teflonowe i ceramiczne. Łatwo jest utrzymać je w czystości, a gorące potrawy nie przywierają do ich powierzchni. Pamiętaj, żeby niezależnie od typu powłoki, nie wyjmować kanapek przy pomocy ostrych, metalowych przyrządów, ale np. sylikonowej lub drewnianej łyżki.

Obudowa opiekacza

Do wyboru masz głównie plastikowe i metalowe opiekacze. Te pierwsze są zazwyczaj w niższej cenie i są zdecydowanie lżejsze. W tym przypadku trzeba jednak zwrócić szczególną uwagę na sposób wykonania obudowy. Jeśli plastik jest słabej jakości, może przepalić się pod wpływem wysokiej temperatury. Opiekacze metalowe są zdecydowanie bardziej trwałe, eleganckie, ale też cięższe. Te ze stali nierdzewnej mogą służyć wiele lat.

Modele opiekaczy: na studencką kieszeń i inwestycje na lata

Szukasz podpowiedzi, jaki model opiekacza do kanapek sprawdzi się w Twoim przypadku? Jeśli szukasz urządzenia na studencką kieszeń i nie chcesz wydać więcej, niż 100zł, do gustu powinny Ci przypaść:

  • Opiekacz ZELMER z nieprzywierającą powłoką i antypoślizgową podstawą,
  • Opiekacz TEFAL z lampką kontrolną i powłoką nieprzywierającą.

Chciałbyś, żeby Twój opiekacz robił coś więcej, niż tylko przygotowywał kanapki? Przyjrzyj się tym modelom:

  • Opiekacz TEFAL SNACK COLLECTION z wymiennymi płytami i możliwością mycia płyt w zmywarce,
  • Opiekacz ETA SORENTO z czterema wymiennymi płytkami i automatyczną regulacją temperatury.

Artykuł powstał we współpracy ze specjalistami Neo24 – https://www.neo24.pl/

O autorze

Skomentuj

Pin It on Pinterest